Starters drijfkracht achter stijgend aantal hypotheken met NHG

Het aantal hypotheken met een NHG is het afgelopen kwartaal met een vijfde gestegen. Volgens NHG is de stijging te verklaren door het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters, waardoor zij de aankoop van een woning tot na de jaarwisseling uitstelden.

Taxateurs lanceren ‘hybride taxatievorm’

Brancheorganisaties NVM, Vastgoedpro en VBO hebben de handen ineen geslagen voor een nieuwe hybride taxatievorm: de Bureauwaardering. Deze taxatievorm wordt per 1 juli 2021 geïntroduceerd en vervangt de huidige modelmatige waardebepaling.

Ook FlexFront biedt nu toegang tot verhuurhypotheken SolidBriQ

SolidBriQ breidt zijn samenwerkingen met serviceproviders in snel tempo uit. Vandaag werd de derde samenwerking in een week tijd aangekondigd, ditmaal met FlexFront. SolidBriQ ging eerder al in zee met VCN HypotheekService en IBD Nederland.

AVP-dekking van vijf ton voldeed in 2010; adviseur treft geen blaam

Een dekking van 500.000 euro op een aansprakelijkheidsverzekering was in 2010 niet ongebruikelijk. Een Limburgse adviseur heeft zijn zorgplicht niet geschonden door geen hogere dekking te adviseren. Dit oordeelde Kifid in een kwestie van een ASR-klant wiens zoon ernstig letsel opliep bij een ongeluk. De schade werd vastgesteld op 900.000 euro, terwijl de maximale dekking van de klant niet verder reikte dan 500.000 euro.

Marc van Herpt (Veldsink) over cyber: ‘Struisvogelgedrag kom ik nog elke dag tegen’

Marc van Herpt, commercieel manager en zakelijk adviseur bij Veldsink-Verberkmoes, hoort het regelmatig: cyberverzekeringen zijn het zoveelste ‘verzekeringetje’. Toch is in het nieuws nog regelmatig te lezen hoe bedrijven op slinkse wijze bijvoorbeeld geld of data afhandig wordt gemaakt. Naar aanloop van de AMacademy Cyber op 20 mei, gaat AMweb met Van Herpt in gesprek.

CIS breidt controlemogelijkheden uit

CIS breidt zijn dienstverlening uit met de mogelijkheid om Politically Exposed Persons (PEP’s) te controleren. Hiermee zegt de claimdatabank invulling te geven aan de wens van verzekeraars en volmachten om alle wettelijk verplichte controles via de CIS dienstverlening aan te bieden.

‘Minimale verhogingen hypotheekrente; echte stijging laat op zich wachten’

De rentestanden lijken zich iets te stabiliseren met enkele minimale verhogingen, meldt De Hypotheker. Al gingen de hypotheekrentes in maart en april over het algemeen wel verder omlaag. Daarnaast kruipen de hypotheekrentes voor verschillende rentevaste periodes steeds dichter naar elkaar toe, aldus de adviesketen.

Pensioenfederatie hekelt CPB’s voorgestelde ‘greep uit de pensioenpot’

Pensioen en woningbezit zouden veel meer samenhang moeten krijgen, als het aan het Centraal Planbureau ligt. De Pensioenfederatie heeft de beleidsopties bekeken, en keurt alle voorstellen waar pensioen in betrokken wordt af. Deze leiden volgens de organisatie allemaal tot een lager pensioen, ‘een onwenselijke situatie.’

Dela neemt toch Yarden over

Yarden komt toch in handen van Dela. De bestuurders van beide bedrijven hebben de overeenkomst voor de overname ondertekend. De Eindhovense uitvaartcoöperatie neemt niet alleen de verzekeraar over, maar ook de uitvaartcentra en crematoria. De handtekening kon gezet worden nadat het gerechtshof oordeelde dat Yarden in het belang van het financieel herstel toch de polisvoorwaarden van de pakketverzekering eenzijdig mocht wijzigen.

Afschaffen overdrachtsbelasting werkte averechts: 16,4 procent prijsstijging in Q1

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor kopers jonger dan 35 jaar heeft de woningmarkt op zijn kop gezet. Dat concludeert het Kadaster in hun Kwartaalbericht woningmarkt. Voor 1 januari waren het de beleggers die nog gauw hun slag wilden slaan voor hun tarief verhoogd werd. Na de jaarwisseling begonnen de starters zich te roeren. Met een van de grootste prijsstijgingen in de afgelopen tien jaar tot gevolg: 16,4 procent erbij.