‘Nederlands verbod op verzekeraars van buiten EU is onrechtmatig’

Het verbod dat Nederland heeft ingesteld op het verlenen van verzekeringsdiensten van buiten de EU slaat de plank mis en gaat zelfs in tegen internationale verdragen, concludeert emeritus hoogleraar Verzekeringsrecht Hans Borgesius. Hij verwacht dat de maatregel averechts gaat uitpakken en uiteindelijk de beschikbaarheid van verzekeringsdekking zal worden beperkt.

Aflossen met eigen geld of oversluiten maakt geen verschil voor berekenen boeterente

Of een klant nu met eigen middelen zijn hypotheek voortijdig volledig aflost of de lening oversluit, voor de hoogte van de boeterente maakt dat geen verschil, oordeelt Kifid. Dat bepaalt (zoals eerder) dat toekomstige aflossingen niet bij de berekening moeten worden betrokken.

Belfor komt met schadeherstelabonnement

Reconditioneringsbedrijf Belfor start maandag met een abonnement voor huiseigenaren. Die kunnen bij schade 24 uur per dag een hulplijn bellen, waarna noodhulp en schadeherstellers worden ingeschakeld, ongeacht of de schade verzekerd is.

‘Hou bij hypotheeknormen rekening met energielasten’

Voor een woning met een energierekening van € 300 kun je hetzelfde hypotheekbedrag lenen als voor een aardgasvrije woning met een maandelijkse nota van € 30. Dat moet veranderen, schrijft directeur hypotheken Jeroen Pels van Triodos Bank in het FD.

Netspar kritisch over nut solidariteitsreserve in nieuwe pensioenregeling

De solidariteitsreserve in het nieuwe pensioenstelsel, die verschillen in risico's tussen generaties moet gladstrijken, heeft maar een beperkt effect. Dat concludeert Netspar na onderzoek. Met name voor het inflatierisico is een beter alternatief denkbaar.

Aantal hypotheken stijgt nauwelijks in september

De hypotheekproductie gaat de gevolgen merken van de langzaam stroever lopende woningmarkt. In september is het aantal nieuwe woninghypotheken nauwelijks toegenomen, al is de productie vanwege de hoge huizenprijzen alsnog 12% hoger uitgekomen dan een jaar eerder.

ABN Amro voorspelt hypotheekrentestijging en doorzettende daling transacties

Er zijn steeds meer signalen dat de marktrente gaat stijgen. Dat zal op termijn leiden tot afkoeling van de woningmarkt, dat voorspelt ABN Amro in hun Woningmarktmonitor. Het zal echter nog wel even duren voor de oververhitting ten einde is. De eerdere voorspelling dat de huizenprijzen in 2022 met ‘slechts’ 5 procent zullen stijgen past de bank naar boven aan. ABN Amro houdt nu rekening met een waardestijging van 10 procent.

Verkopers jagen wapperend met koopcontract op boete uit financieringsvoorbehoud: tevergeefs

Twee woningzoekenden dachten hun slag te hebben geslagen toen hun bod van 610.000 euro op een huis werd geaccepteerd. De teleurstelling volgde toen twee taxateurs niet hoger wilden gaan dan 585.000 euro als marktwaarde. Na een korte onderhandeling over een lagere koopsom besloten de aspirant-kopers een beroep te doen op het financieringsvoorbehoud. Volgens de verkopers voldeden ze echter niet aan de voorwaarden. Bij de rechtbank in Rotterdam eisten ze 61.000 boete van de kopers.

Seniorenorganisaties smeken om indexatie en reppen van ‘verloren generatie’

Wie dacht dat de schrijnende woonarmoede de grootste sociaal-economische bedreiging is, die heeft het mis. Althans, als het aan de Koepel Gepensioneerden, ANBO, en twee andere seniorenorganisaties ligt. In een persbericht waarin ze het kabinet oproepen tot indexatie spreken ze over hun gepensioneerde leden als ‘een verloren generatie.’

Nationale-Nederlanden krijgt 71K aan lekkageschade terug van lakse loodgieter

Een loodgieter die in de pantry van een kantoorpand vocht in de keukenkastjes kwam onderzoeken, veronderstelde vrijwel direct dat het om een lekkende kraan moest gaan. Hij bracht een offerte uit voor een nieuwe kraan en vertrok. Nog geen maand later stond de complete verdieping blank. De schade bedroeg bijna 71.000 euro. Volgens Nationale-Nederlanden heeft de loodgieter verzuimd om een tot de op draad versleten koudwaterleiding te ontdekken.